maandag 27 juni 2011

Nieuwsbrief Besturenraad: Nauwelijks opluchting over behoud epilepsieschool De Waterlelie

22 juni 2011 - 10:46 | De twee epilepsiescholen in Nederland hoeven minder te bezuinigen dan de bedoeling was en daarmee lijkt hun voortbestaan veiliggesteld. Toch is er volgens directeur Teus van den Brink, directeur van het expertisecentrum de Waterlelie in Cruquius vooralsnog geen reden om de vlag uit te hangen
Minister Van Bijsterveldt meldt in de brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van passend onderwijs dat ze de zogeheten expertisebekostiging voor scholen als de Waterlelie voorlopig in stand houdt. Aanvankelijk wilde de minister die schrappen, maar dat zou onherroepelijk het einde van het onderwijs voor kinderen met epilepsie betekenen. De Tweede Kamer riep de minister in een motie op te voorkomen dat deze scholen door de ingrijpende bezuiniging zouden ‘omvallen’.
Baanverlies
De minister komt nu tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van de Kamer. De scholen worden nu minder fors gekort, maar raken toch meer dan 30 procent van hun budget kwijt. Directeur Van den Brink rekent voor dat ongeveer eenderde van de 145 personeelsleden zijn baan kwijtraakt. In het oorspronkelijk voorstel zou het om tweederde van de personeelsleden gaan. Het verzachten van de pijn zorgt volgens Van den Brink nauwelijks voor opluchting. “De onzekerheid voor personeel en ouders blijft, het ziet er ook niet naar uit dat we gedwongen ontslagen kunnen voorkomen.”
Maar meer nog zit het Van den Brink dwars dat de minister in de brief niet rept van het Landelijk Netwerk, dat de ambulante begeleiding verzorgt voor kinderen met epilepsie. Hij concludeert daaruit dat die bezuiniging onverkort doorgaat. Dat betekent dat de expertise van deze ambulant begeleiders versnipperd raakt over de ongeveer tweehonderd samenwerkingsverbanden in primair en voortgezet onderwijs. De kinderen met epilepsie betalen daarvoor de rekening, zegt Van den Brink.
Laatste hoop
Hij betreurt het dat de minister niet naar een duurzame oplossing heeft gezocht voor het onderwijs aan kinderen met epilepsie. Dat zou kunnen door dit onderwijs qua bekostiging aan te haken bij cluster 1 of 2, maar dat wil Van Bijsterveldt niet. “De minister is bij ons op bezoek geweest en we hadden gehoopt haar te kunnen overtuigen van de nadelige gevolgen van haar maatregelen. Onze laatste hoop is nu dat de Tweede Kamer volgende week bij de bespreking van passend onderwijs gehoor geeft aan onze oproep. Zo niet, dan zullen we onze knopen moeten tellen”, aldus Van den Brink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten